Archive for december 2014

Újabb baleset a kerületben

Már beszámoltunk arról, hogy két halálos áldozatot követelő közúti baleset történt vasárnap hajnalban a kerületben. Hétfőn újabb karambol történt, ezúttal egy távolsági busz és egy teherautó ütközött össze a Rákosi út és a Batthyány utca kereszteződésében. Egy utas súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült – tudta meg az MTI a rendőrség és a mentők ügyeletesétől.

Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte, hogy a busz és a teherautó a Rákosi út és a Batthyány utca kereszteződésében ütközött össze. A balesetben megsérült a buszon utazók közül két utas – tette hozzá. Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta, hogy a súlyos és a könnyebben megsérült utast az Országos Baleseti Intézetbe szállították.

Az MTI úgy tudja, hogy a csömöri helyi buszjárat karambolozott.

Forrás: MTI, dh-online.hu

Bemutatkozik az új alpolgármester

Kovács Péter polgármester a XVI. kerületi Önkormányzat ünnepi alakuló ülésén kérte fel alpolgármesternek Szász Józsefet, aki ilyen tisztséget korábban nem töltött be – legtöbben az önkormányzat oktatási bizottságának elnökeként ismerték. Az új alpolgármestert beszélgetésre kértük, hogy olvasóink alaposabban is megismerhessék.

kepfile

Szász József alpolgármester

     Szász József még húsz éves sem volt, amikor 1990-ben tagja lett a tanácsi rendszert felváltó első szabadon választott önkormányzatnak. Az akkori Fideszes jelöltek közül nagyon sokan nyertek egyéni körzetben, kivéve Szász Józsefet, akit cinkotaiként Mátyásföldön indítottak, s a körzetben az ismert mátyásföldi család sarja, Lacsny Balázs lett a megválasztott képviselő.
– Így visszanézve ez tisztes vereségnek tűnhet – mondja az alpolgármester –, bár én ezt akkor bizony másként éltem meg.
Az ifjú képviselő az első önkormányzatban a Gazdasági Bizottságban és az Ügyrendi Bizottságban dolgozott, bár, mint visszaemlékezik a kezdeti időkre, akkoriban eléggé sok változást kellett megélni a szárnyait bontogató önkormányzatnak.
A következő választás nem kedvezett a Fidesznek, összesen egy képviselőjük került be a testületbe, így Szász Józsefnek lehetősége nyílt arra, hogy megszerezze első diplomáját. Békéscsabán, a Tanítóképző Főiskolán tanult, és úgy emlékezik vissza erre az időre, hogy a kollégista lét megteremtette a régóta vágyott önállóságot.
1998-ban már Cinkotán indult önkormányzati képviselőjelöltként, és nyert is, mint azóta is minden választáson. Szász József erős Cinkotai gyökerekkel rendelkezik: ott nőtt fel, ott lakik, és a felmenői anyai ágon 300 év óta cinkotaiak. Az önkormányzatba ismét bekerülve a Kulturális Bizottság elnöke lett, és részt vett a közlekedési és közbiztonsági bizottság munkájában is. Majd az újabb győzelmek után részt vett szinte minden bizottság munkájában, leszámítva a szociális és az egészségügy területeit – jóllehet szociálisan érzékenynek tartja magát, valamint rendszeresen eljár a szűrésekre, de alpolgármesterként nem vállalná egyik terület felügyeletét sem – jegyzi meg tréfásan.
Az első cinkotai győzelmet megelőzően ismét tanulni kezdett, és 2000-ben megkapta a második, immár tanári diplomáját. 2001-ig a Centenáriumi általános iskolában tanított, majd a pályázati feladatok felfutásával egyidőben egy pályázatkezelő cégnél helyezkedett el.
2006-tól számít profi politikusnak, ő vezette a Fidesz győztes kampányát, és azóta is ő a helyi szervezet kampányfőnöke. Szatmáry Kristóf parlamenti képviselői mandátumának megszerzése után egy ideig ő volt a képviselő parlamenti titkára, később Kovács Péter polgármester munkáját segítette. Magánéletéről elárulta, hogy 2001-ben házasodott össze pedagógus feleségével, két gyermekük van, egy tíz éves lány és egy nyolc éves fiú.

Alpolgármesteri munkájában komoly területeket kell felügyelnie, ezek a környezetvédelem, a közbiztonság, a környezeti tisztaság, a közétkeztetés, a kultúra és a sport területe, illetve mindaz, ami a kerületgazda szolgáltató szervezetre tartozik, legyen az a kerületi zöldhulladék begyűjtése, vagy a kerületi oktatási intézmények üzemeltetése. Feladata még, hogy segítse mindazokat, akik beruházásaiknál megújuló energiát kívánnak alkalmazni, s ehhez lehetőleg kutassa fel az uniós forrásokat is.
Az új alpolgármester megbízatását követően nagy iramban látott munkához, s két-három hét alatt felvette a kapcsolatot mindazon területek vezetőivel, akikkel a jövőben együtt kell majd dolgoznia. Beszélgetésünket megelőzően volt itt az önkormányzatnál a kerület rendőrkapitánya. A rendőrség és az önkormányzat számos területen együttműködik, sőt a kialakult jó kapcsolatnak lehet olyan többlete is, ami meglátszik a kerület kiváló statisztikai mutatóin – tehát nyilván nem véletlen, hogy a XVI. kerület a főváros egyik legbiztonságosabb része.
Szász Józsefnek az elmúlt hetekben eléggé sok volt tehát a dolga, ahogy meséli, épp annyi ideje van reggel, hogy áttekintse a belső levelezést, és már kezdődnek is a szinte egymásba érő tárgyalások. De ez várhatóan csak pár hétig marad így, és kialakul majd egy normális, tartható munkamenet.
Alpolgármesteri megbízatása mellett természetesen továbbra is felvállalja a cinkotai ügyek képviseletét. Amikor 1998-ban képviselővé választották a körzetében, fogadóóráját a Vidámvásár utcai Idősek Napközijében indította be. Azóta is itt fogadja a választókat minden hónap első péntekén este 6-tól 8-ig.
Búcsúzóul pedig felemlít egy epizódot: minden évben megrendezésre kerül a Kertvárosi Iskolaválasztó, s a legutóbbin, mint az oktatási bizottság elnöke elmondta a szülőknek, hogy a kerület vezetői valamennyien ide jártak óvodába, iskolába, közölük többen kerületi gimnáziumot végeztek, valamennyiük gyermeke kerületi óvodába, iskolába járt vagy jár, ő személy szerint kerületi pedagógus volt, felesége most is aktív pedagógus, jól ismerik a kerületi oktatás minden szegmensét – s talán ez is egy bizalmi garancia a beiskolázás előtt álló szülők felé, hogy olyat ajánlanak, amit a kerület vezetői saját maguk is igénybe vesznek.

Csontváry: A fohászkodó Üdvözítő — Reisinger János előadása Mátyásföldön

Egy fantasztikus Csontváry kép áll az előadás középpontjában, amely rávilágít az ember földi helyzetére, valódi feladatára, és talán arra is, hogy mikor lesz igaz ünnep a világon. Közben elhangzik Petőfi Sándor alig ismert verse, a Világosságot! — a költő ebben a versben éppúgy az ember helyzetén, feladatán töpreng, mint Csontváry a festményen, amelyet külföldön jobban ismernek és becsülnek, mint idehaza. Reisinger tanár úr előadásának meghallgatására érdemes rászánni fél órát, olyan összefüggéseket világít meg, amelyek zajongással teli világunkban egyre jobban rejtve vannak.

Csontváry: A fohászkodó Üdvözítő

Csontváry: A fohászkodó Üdvözítő

Igényelhető a Kertváros Kártya

A XVI. kerület Önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében létrejött egy, a lokálpatriotizmust erősítő, és a kertvárosi kis- és középvállalkozókat támogató vásárlási konstrukció. A Kertváros Kártya a kerületi polgároknak 8-15 százalékos kedvezményt biztosít a programhoz csatlakozott helyi vállalkozásoknál. Az Erzsébetligeti Színház, valamint a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. jelentkeztek először. Ezeknél az önkormányzati társaságoknál a kártya birtokosa 10 százalékos kedvezményt kaphat.
Kovács Péter polgármester elmondta: a Kertváros Kártyát november 2-ától lehet igényelni a Városfejlesztő Kft. ügyfélszolgálati irodáján, a Sashalmi Piac „volt Hév –megálló” épületében, a Sashalmi tér 1. szám alatt. Nyitva tartási idő: hétfő és szerda délelőtt 8.00-12.00 között, illetve kedd és csütörtök délután 14.00-18.00 között. Telefonszám: 403-1659.
A polgármester kiemelte: Kertváros Kártyát azon kerületi lakosok kaphatnak, akiknek helyi – a XVI. kerületi adóhatóság felé fennálló – adótartozásuk nincs, és a 14. életévüket betöltötték. A kártya előállítási költségeinek egy részét az Önkormányzat, egy részét az igénylő viseli. A kártya igénylése 1500 forintba kerül, amit csekken vagy átutalással kell megfizetni. Érvényessége 2012. december 31-ig szól, ezt követően 500 forintért lehet majd megújítani újabb egy évre. 60 év feletti kerületi lakosoknak mind a kártya kiállítása, mind az érvényesítése ingyenes.
A kerület vezetője hangsúlyozta: a kártyát a XVI. kerületben közel 60 helyen fogadják el, de a csatlakozó vállalkozások száma napról napra nő. Az elfogadóhelyek listáját a XVI. kerületi Önkormányzat weboldalán (www.budapest16.hu/kertvaroskartya) lehet megtekinteni. A vállalkozók a kártya elfogadásáról a matrica emblémájával tájékoztatják majd a kerületi lakosokat.
A kártya igénylésekor a személyazonosság és a lakcím igazolására alkalmas okmányra van szükség.