Bemutatkozik az új alpolgármester

0
0Kovács Péter polgármester a XVI. kerületi Önkormányzat ünnepi alakuló ülésén kérte fel alpolgármesternek Szász Józsefet, aki ilyen tisztséget korábban nem töltött be – legtöbben az önkormányzat oktatási bizottságának elnökeként ismerték. Az új alpolgármestert beszélgetésre kértük, hogy olvasóink alaposabban is megismerhessék.

kepfile

Szász József alpolgármester

     Szász József még húsz éves sem volt, amikor 1990-ben tagja lett a tanácsi rendszert felváltó első szabadon választott önkormányzatnak. Az akkori Fideszes jelöltek közül nagyon sokan nyertek egyéni körzetben, kivéve Szász Józsefet, akit cinkotaiként Mátyásföldön indítottak, s a körzetben az ismert mátyásföldi család sarja, Lacsny Balázs lett a megválasztott képviselő.
– Így visszanézve ez tisztes vereségnek tűnhet – mondja az alpolgármester –, bár én ezt akkor bizony másként éltem meg.
Az ifjú képviselő az első önkormányzatban a Gazdasági Bizottságban és az Ügyrendi Bizottságban dolgozott, bár, mint visszaemlékezik a kezdeti időkre, akkoriban eléggé sok változást kellett megélni a szárnyait bontogató önkormányzatnak.
A következő választás nem kedvezett a Fidesznek, összesen egy képviselőjük került be a testületbe, így Szász Józsefnek lehetősége nyílt arra, hogy megszerezze első diplomáját. Békéscsabán, a Tanítóképző Főiskolán tanult, és úgy emlékezik vissza erre az időre, hogy a kollégista lét megteremtette a régóta vágyott önállóságot.
1998-ban már Cinkotán indult önkormányzati képviselőjelöltként, és nyert is, mint azóta is minden választáson. Szász József erős Cinkotai gyökerekkel rendelkezik: ott nőtt fel, ott lakik, és a felmenői anyai ágon 300 év óta cinkotaiak. Az önkormányzatba ismét bekerülve a Kulturális Bizottság elnöke lett, és részt vett a közlekedési és közbiztonsági bizottság munkájában is. Majd az újabb győzelmek után részt vett szinte minden bizottság munkájában, leszámítva a szociális és az egészségügy területeit – jóllehet szociálisan érzékenynek tartja magát, valamint rendszeresen eljár a szűrésekre, de alpolgármesterként nem vállalná egyik terület felügyeletét sem – jegyzi meg tréfásan.
Az első cinkotai győzelmet megelőzően ismét tanulni kezdett, és 2000-ben megkapta a második, immár tanári diplomáját. 2001-ig a Centenáriumi általános iskolában tanított, majd a pályázati feladatok felfutásával egyidőben egy pályázatkezelő cégnél helyezkedett el.
2006-tól számít profi politikusnak, ő vezette a Fidesz győztes kampányát, és azóta is ő a helyi szervezet kampányfőnöke. Szatmáry Kristóf parlamenti képviselői mandátumának megszerzése után egy ideig ő volt a képviselő parlamenti titkára, később Kovács Péter polgármester munkáját segítette. Magánéletéről elárulta, hogy 2001-ben házasodott össze pedagógus feleségével, két gyermekük van, egy tíz éves lány és egy nyolc éves fiú.

Alpolgármesteri munkájában komoly területeket kell felügyelnie, ezek a környezetvédelem, a közbiztonság, a környezeti tisztaság, a közétkeztetés, a kultúra és a sport területe, illetve mindaz, ami a kerületgazda szolgáltató szervezetre tartozik, legyen az a kerületi zöldhulladék begyűjtése, vagy a kerületi oktatási intézmények üzemeltetése. Feladata még, hogy segítse mindazokat, akik beruházásaiknál megújuló energiát kívánnak alkalmazni, s ehhez lehetőleg kutassa fel az uniós forrásokat is.
Az új alpolgármester megbízatását követően nagy iramban látott munkához, s két-három hét alatt felvette a kapcsolatot mindazon területek vezetőivel, akikkel a jövőben együtt kell majd dolgoznia. Beszélgetésünket megelőzően volt itt az önkormányzatnál a kerület rendőrkapitánya. A rendőrség és az önkormányzat számos területen együttműködik, sőt a kialakult jó kapcsolatnak lehet olyan többlete is, ami meglátszik a kerület kiváló statisztikai mutatóin – tehát nyilván nem véletlen, hogy a XVI. kerület a főváros egyik legbiztonságosabb része.
Szász Józsefnek az elmúlt hetekben eléggé sok volt tehát a dolga, ahogy meséli, épp annyi ideje van reggel, hogy áttekintse a belső levelezést, és már kezdődnek is a szinte egymásba érő tárgyalások. De ez várhatóan csak pár hétig marad így, és kialakul majd egy normális, tartható munkamenet.
Alpolgármesteri megbízatása mellett természetesen továbbra is felvállalja a cinkotai ügyek képviseletét. Amikor 1998-ban képviselővé választották a körzetében, fogadóóráját a Vidámvásár utcai Idősek Napközijében indította be. Azóta is itt fogadja a választókat minden hónap első péntekén este 6-tól 8-ig.
Búcsúzóul pedig felemlít egy epizódot: minden évben megrendezésre kerül a Kertvárosi Iskolaválasztó, s a legutóbbin, mint az oktatási bizottság elnöke elmondta a szülőknek, hogy a kerület vezetői valamennyien ide jártak óvodába, iskolába, közölük többen kerületi gimnáziumot végeztek, valamennyiük gyermeke kerületi óvodába, iskolába járt vagy jár, ő személy szerint kerületi pedagógus volt, felesége most is aktív pedagógus, jól ismerik a kerületi oktatás minden szegmensét – s talán ez is egy bizalmi garancia a beiskolázás előtt álló szülők felé, hogy olyat ajánlanak, amit a kerület vezetői saját maguk is igénybe vesznek.

Bemutatkozik az új alpolgármester
5 votes, 9.20 avg. rating (90% score)

Comments are closed.